انتخاب صحیح مکان مرغداری گوشتی
و نکات مهم در احداث ساختمان آن
انتخاب
مکان مناسب برای احداث مرغداری، زیربنای رعایت اصول مدیریتی و بهداشتی در
یک واحد پرورشی میباشد ، چراکه اگر مکان یابی مرغداری به درستی انجام نشود
، نوردهی مناسب و تهویه صحیح و مهار عوامل بیماریزای محیطی، مقدور نخواهد
بود . از سوی دیگر، بخش بزرگی از هزینه های ثابت یک مرغداری، مربوط به
ساختمان آن است و ساختمان واحد پرورشی، پس از احداث ، چه بسا به مدت دهها
سال مورد استفاده قرار میگیرد و برای همین، اگر در انتخاب محل، دقت کافی
به عمل نیاید، آثار زیانبار این بی دقتی، سالهای سال ، گریبانگیر مرغدار
و پرورش دهنده خواهد شد. در این زمینه بایستی شرایط جغرافیایی و آب و
هوایی، روش و طریقه پرورش و مصالح و امکانات موجود، مد نظر قرار گیرد .
دانستن جهت وزش بادهای موسمی و دائمی ، حداقل و حداکثر دما در زمستان و
تابستان و توجه به جهات چهارگانه جغرافیایی ، در تصمیم گیری درست برای
احداث مرغداری ، نقش مهم و مؤثری دارند.
اگر
مرغداری در جایی ساخته میشود که میانگین سالانه دما در آن ، بالاست و به
عبارت دیگر ، منطقه ای گرمسیر است ، باید مصالح و تیپ ساختمان برای مهار
گرما انتخاب شود و اگر جایی که مرغداری در آن احداث میگردد ، منطقه ای
سردسیر است ، بایستی منظور اصلی معماری ساختمان مرغداری ، مهار سرما باشد و
برای گرم نگه داشتن مرغداری ، تدابیر لازم اتخاذ گردد .
باید
طول سالن های مرغداری ، عمود بر جهت بادهای موسمی بنا شود ، در این صورت ،
باد بر پشت ساختمان میخورد و تهویه سالن در تابستان ، آسانتر انجام می شود
. عدم رعایت این نکته ، سبب میشود که تهویه بخوبی صورت نگیرد و وزش بادهای
موسمی سبب انتقال عوامل بیماریزا از یک مرغداری به مرغداری دیگر شود و
علاوه بر آن ، بوی نامطبوع واحد پرورشی بسوی منطقه مسکونی سوق داده شود و
موجب سلب آسایش اهالی اطراف مرغداری و بروز مشکلات بهداشتی برای آنها گردد .
زمین
محل احداث مرغداری نباید پست و رطوبت گیر باشد و همچنین از انتخاب دره و
مکان های سیل گیر بایستی اجتناب نمود . اگر آب و هوای منطقه زیاد گرم نباشد
، بهتر است محوطه مرغداری بدون درخت باشد ، زیرا در اینصورت باد بهتر
میوزد و تهویه طبیعی به نحو کامل انجام میشود . در مناطق گرمسیر و بادگیر ،
میتوان زمین درختکاری شده را برای ساخت مرغداری برگزید که در اینصورت ،
باید درختان بلند و در ضلع جنوبی ساختمان قرار گرفته باشند و شاخ و برگ
بخشهای پایینی درختان ، کوتاه شود تا جلوی پنجره ها را نگیرند و مانع تهویه
و نوردهی طبیعی نگردند .
بهتر
است مرغداری در موقعیتی بنا شود که دسترسی به جاده آسان باشد و آوردن جوجه
یکروزه ، دان و دارو و همچنین حمل مرغ به کشتارگاه و آمد و شد کارکنان به
مرغداری به راحتی صورت پذیرد . از طرفی ، نزدیکی زیاد مرغداری به منطقه
مسکونی و جاده های پر رفت و آمد نیز درست نیست ، زیرا ارزش مکانی زمین در
چنین مناطقی زیاد است و هزینه های اولیه ساخت مرغداری را افزایش می دهد و
نیز توسعه آتی شهر یا جاده برای کار مرغداری ایجاد مزاحمت می کند و از همه
مهمتر اینکه موجب وارد آمدن تنش به طیور می گردد و احتمال شیوع بیماری را
بواسطه تردد زیاد ، افزایش می دهد .
نکته
مهم دیگر در انتخاب مکان مناسب برای مرغداری ، رعایت فاصله مناسب از
مرغداری مجاور میباشد . به منظور پیشگیری از انتقال برخی عوامل بیماریزا ،
به خصوص آنها که از طریق هوا انتقال پیدا می کنند ، باید فاصله دو
مرغداری ، حداقل پانصد متر باشد . همچنین بهتر است مرغداری گوشتی و تخمگذار
، فاصله بیشتری داشته باشند ، چون بعضی از عوامل بیماریزا از مرغهای
تخمگذار به گوشتی منتقل میشوند . برای اینکه نور کافی به داخل سالن ها برسد
و عوامل بیماریزا از یک سالن به دیگری انتقال نیابد ، توصیه شده است که
حداقل فاصله دو سالن در یک مرغداری ، 250 متر منظور شود .
مساحت
یک سالن نیز بستگی به تعداد جوجه ها دارد . معمولاً برای هر ده قطعه جوجه
گوشتی ، یک متر مربع در نظر می گیرند ، به این ترتیب ، یک سالن ده هزار
قطعه ای ، مساحتی در حدود یکهزار متر مربع دارد . همچنین تراکم جوجه ها در
واحد سطح ، بستگی به سن آنها دارد . توصیه شده است که بیست جوجه یکروزه تا
شش هفته در یک متر مربع نگهداری شوند و در سن بالاتر از شش هفتگی ، ده جوجه
در یک متر مربع پرورش یابند . البته در شرایط خاص ، مانند بیماری ، دمای
بالا و نقص تهویه ، تراکم جوجه ها در واحد سطح را کاهش میدهند و به اصطلاح ،
جاگشایی می نمایند .
به
جرأت میتوان گفت پرورش طیور ، متراکم ترین نوع پرورش دامهای اهلی میباشد و
به همین جهت ، مسائل مربوط به رفاه و آسایش طیور و نکات مدیریتی و بهداشتی
بایستی در ساختمان مرغداری مد نظر قرار بگیرد . بر اساس قوانین حمایت از
حقوق حیوانات که تصمیمات اتحادیه اروپایی را تحت تأثیر قرار میدهد ، پیش
بینی میشود که نگهداری طیور در قفس ، در آینده نزدیک ، ممنوع اعلام گردد .
البته در کشور ما از سیستم تمام پر ـ تمام خالی برای پرورش جوجه های گوشتی
استفاده میشود و فارغ از مسائل حمایت از حقوق جانوران ، بدلیل آسانی و کم
هزینه بودن نگهداری طیور بر روی بستر ، سالهاست که استفاده از قفس برای
پرورش طیور گوشتی اجرا نمیشود .
در
سیستم تمام پر ـ تمام خالی ، جوجه های یکروزه همزمان به سالن مرغداری
آورده میشوند و در پایان دوره پرورش ، طیور گوشتی آماده کشتار ، در حداقل
زمان ممکن ، از مرغداری خارج کرده میشوند . پس از تخلیه سالن ، بستر و کود
آن برداشته میشود و سالن ضدعفونی می گردد و برای مدتی خالی میماند تا
دوباره جوجه ریزی صورت بگیرد . سیستم تمام پر – تمام خالی محاسنی دارد که بعضی از آنها بدین قرار میباشد :
1- تخلیه
همزمان پرندگان از سالن و بدنبال آن ، ضدعفونی جایگاه ، عامل مهمی در حذف
اکثر عوامل بیماریزا بشمار میرود . هرچه امکان تخلیه سالن به دفعات بیشتری
در طول سال وجود داشته باشد ، احتمال شیوع بیماری های عفونی ، کمتر خواهد
بود .
2- وقتی
سالن از پرنده خالی میشود ، امکان جمع آوری کود و بستر نیز بوجود می آید و
تمیز کردن سالن ، شعله افکنی آن و ضدعفونی مرغداری و تجهیزات آن میسر می
گردد و در اینصورت ، انواع باکتری ، ویروس ، قارچ و انگل ، با بکارگیری
مواد ضدعفونی کننده مؤثر و روش درست ضدعفونی ، از میان میروند .
3- نگهداری
پرندگان همسن به سبب وضعیت ایمنی یکنواختی که دارند ، موجب موفقیت برنامه
های واکسیناسیون و درمان میشود و رعایت موارد بهداشتی ، مدیریتی و تغذیه
پرندگان ، راحت تر صورت می پذیرد . در سالن هایی که پرندگانی با سنین مختلف
، مخلوط میشوند ، کارایی برنامه های درمانی و مایه کوبی ، چندان رضایت بخش
نیست ، زیرا اجرای صحیح برنامه های پیشگیرانه و درمانی در فارم های چندسنی
دشوار است و برخی پرندگان به این برنامه ها پاسخ مناسب نمی دهند یا اینکه
در زمان های نامناسب درمان میشوند . مخلص کلام اینکه همسنی طیور یک واحد
پرورشی ، کار درمان و واکسیناسیون را تسهیل می نماید .
4- ورود
و خروج تقریباً همزمان پرندگان به سالن ، سبب ایراد استرس کمتری به طیور
میشود ، تا اینکه پرندگان به دفعات و بطور مکرر وارد و خارج شوند که در
اینصورت و در هر بار ورود و خروج پرندگان ، به آنها تنش وارد میشود .
بنابراین مزیت مهم سیستم تمام پر ـ تمام خالی اینست که در یک آن ، جوجه
ریزی انجام میشود و طیور به فاصله کمی ، از سالن خارج میشوند و این امر ،
کمترین تنش را برای طیور در پی دارد .
5- خالی
نگه داشتن سالن در بین دو دوره پرورشی ، از نظر بهداشتی بسیار مفید است و
موجب از میان رفتن بسیاری از عوامل بیماریزا می گردد . همچنین در فرصت بدست
آمده ، ضدعفونی سالن و تجهیزات مرغداری و فروش کود و تمیز کردن بستر امکان
پذیر می گردد . علاوه بر آن ، مرغدار و کارکنان واحد پرورشی ، اجازه
استراحت ذهنی و بدنی پیدا میکنند و خود را برای دوره بعدی آماده می نمایند .
6- پرورش
متراکم طیور ، امکان تکثیر مگس ها ، موش ها و جانوران موذی را در سالن
فراهم می آورد و کود و بستر مرغداری و مواد آلی موجود در آنها ، زمینه
مناسبی برای رشد و تکثیر این جانوران میشود . تخلیه همزمان پرندگان و خالی
کردن بستر و کود سالن ، مبارزه با جانوران موذی را مقدور و امکان پذیر
میسازد و از انتشار بی رویه بوی نامطبوع کود به اطراف مرغداری جلوگیری می
نماید .
وجود
مزایای فوق ، سبب رواج سیستم تمام پر ـ تمام خالی برای پرورش طیور گوشتی
شده و اغلب مرغداران کشور ما از این روش استفاده میکنند . به همین جهت ،
نکات مربوط به انتخاب محل و ساختمان مرغداری گوشتی که در پی می آید ، برای
تأمین اهداف سیستم تمام پر ـ تمام خالی و پرورش روی بستر تنظیم شده است .
1-ویژگی
های خاک و موقعیت زمین ؛ توصیه شده است که زمین مرغداری ، مسطح و کمی
شیبدار باشد ، زیرا در چنین زمینی ، نسبت به زمین مرتفع یا پست ، زهکشی
بهتر انجام میشود و خاک محل ، خشک میماند . در زمین پست ، همواره رطوبت در
خاک میماند و جذب ساختمان می گردد . جاهای مرتفع نیز در معرض جریان هوا و
وزش بادهای موسمی هستند ، از اینرو در تابستان گرم و در زمستان سرد بوده ،
عمل تهویه نیز در سالن های احداث شده بر روی زمین های مرتفع به سختی صورت
می پذیرد . بهتر است خاک زمین مورد نظر ، ماسه ای یا رسی باشد ، چون
اینگونه خاکها ، رطوبت را به خوبی جذب میکنند و به آسانی ، خشک و زهکشی
میشوند . زمین هایی که خاک آهکی یا سیلیسی دارند ، رطوبت را در خود نگه
میدارند و دیر زهکشی میشوند و در نتیجه ، انگل ها و عوامل بیماریزا در چنین
زمین هایی براحتی رشد کرده و تکثیر می یابند .
همچنین
کاشت درخت در محوطه سالن مرغداری ، به چند منظور توصیه شده است : اولاً
سبب لطافت و تمیزی هوا میشود ، ثانیاً باعث جلوگیری از ایجاد باد و طوفان
در زمستان می گردد و ثالثاً با تولید سایه در تابستان ، تا اندازه ای هوای
پیرامون سالن مرغداری را خنک می نماید . برای این منظور ، بهتر است از
درختان برگریزدار یا خزان دار استفاده نمود ، زیرا در تابستان ، مانع تابش
آفتاب شدید به داخل سالن میشوند و در زمستان که فاقد برگ هستند ، اجازه
تابش نور خورشید را به داخل سالن میدهند . همچنین کاشتن درختان بلندی که
شاخه هایشان بالاست ، بهتر از درختان کوتاه قد است ، چون درختان کوتاه ،
مانع رسیدن نور به سالن میشوند و رطوبت خاک را هم زیاد میکنند .
2-جهت
جغرافیایی ساختمان ؛ جهت لانه با در نظر داشتن تابش نور خورشید ، وزش
بادهای موسمی و محل استقرار خانه های مسکونی تعیین می گردد . اصل کلی در
مورد جهت استقرار ساختمان مرغداری اینست که حداکثر آفتاب بویژه در فصل
زمستان بداخل لانه بتابد و برای همین ، مناسب ترین جهت ، رو به جنوب یا شرق
است . ساختمان های جنوبی آفتابگیر هستند و این مزیت ، بخصوص برای آفتاب
زمستانی ، درجه اهمیت بیشتری دارد . رو به شرق بودن سالن مرغداری نیز این
برتری را دارد که آفتاب صبح به درون سالن میتابد و پرندگان این اشعه را
دوست میدارند و خود را در معرض آن قرار میدهند و این کار ، علاوه بر آنکه
سبب گرم شدن بدن پرنده میشود ، موجب ساخت ویتامین D از پیش سازهای این ویتامین که در چربیهای زیرپوست موجودند ، می گردد .
چون
پرندگان پس از سپری کردن شب ، نیاز به گرمای طبیعی دارند و از سوی دیگر ،
سرصبح شادابتر و فعالترند ، وقت بیشتری را در برابر آفتاب صبحگاهی می
گذرانند و با توجه به مزایایی که گفته شد ، ساختمان های شرقی هم ، به جهت
احداث مرغداری ، مناسب هستند . در سالن های رو به شرق ، آفتاب زودتر از
سالن خارج میشود و این امر در روزهای گرم تابستان ، امتیاز مثبت برای
ساختمان تلقی می گردد .
3-
رعایت فاصله با سایر ساختمان ها ؛ سالن مرغداری نباید به خانه های مسکونی ،
زیاد نزدیک باشد زیرا خطر انتقال بیماری های عفونی به طیور را افزایش
میدهد و از طرفی ، بوی نامطبوع مرغداری و سر و صدای ناشی از تردد وسایل
نقلیه به مرغداری ، ساکنان اطراف را ناراحت می نماید . اما ساختمان مخصوص
کارگران نباید دور از سالن ها احداث شود ، برای اینکه کارگران براحتی و در
کوتاهترین زمان بتوانند به سالن ها سرکشی کنند . ساختمان مرغداری بایستی از
شهر یا روستا و جاده اصلی دور باشد تا علاوه بر پیشگیری از خطر انتقال
عوامل بیماریزا بواسطه تردد بی رویه افراد و وسایط نقلیه ، سر و صدای ناشی
از رفت و آمد خودروها و آلودگی صوتی مناطق مسکونی مانند صدای بلندگوها و
خودروها و موتورسیکلت ها ، موجب ایراد تنش و استرس به پرندگان نشود .
همچنین زمین های نزدیک به مناطق مسکونی و حریم جاده ها گرانترند و هم سبب
بالا رفتن هزینه های ثابت تأسیس مرغداری می گردد و هم اینکه در آینده نزدیک
در معرض توسعه شهر ، روستا یا شهرک صنعتی واقع میشوند و آسایش ساکنان
اطراف و امنیت زیستی ( Biosecurity)
پرندگان به مخاطره می افتد . در عین حال ، محل مرغداری نباید از شهر و
جاده های مواصلاتی بقدری دور باشد که ایاب و ذهاب کارکنان و آمد و شد
خودروها مشکل شود ، در همین حال باید مسائل بهداشتی ورود و خروج افراد و
وسایل به مرغداری ، با دقتی سختگیرانه و تحلیل ناپذیر پیگیری شود .
مسئله
مهم دیگر ، رعایت فاصله مرغداری با واحدهای پرورشی دیگر ، اعم از دام و
طیور است . جوجه های گوشتی ، جزء حساس ترین جانوران به عوامل بیماریزا و
تنش های محیطی میباشند و چه بسا انواع ویروس ، باکتری ، قارچ ، انگل و
عوامل تنش زا ، که برای دامها و طیور دیگر ، بی ضرر هستند یا دست کم ، خطر
کمتری دارند ، برای جوجه های گوشتی ، خطرناک و حتی کشنده باشند . از این رو
، محل مرغداری باید از محل گاوداری ، گوسفندداری و سالن های نگهداری انواع
پرنده مثل مرغ تخمگذار ، بوقلمون ، اردک ، غاز ، بلدرچین و قرقاول دور
باشد . حتی بهتر است دو سالن یک واحد پرورشی جوجه های گوشتی هم ، نزدیک
یکدیگر ساخته نشوند . توصیه شده است که حداقل فاصله دو مرغداری 500 متر و
حداقل فاصله دو سالن یک مرغداری 250 متر باشد . بدیهی است عدم رعایت این
فواصل ، تبعات بهداشتی و اقتصادی جبران ناپذیر خواهد داشت .
در
احداث ساختمان مرغداری ، باید به مسائل مهندسی توجه داشت تا سالن ها از
نظر نور ، حرارت و تهویه ، مناسب اهداف پرورش باشند و منظور سرمایه گذار از
نگهداری طیور گوشتی تأمین شود . میدانیم زمین و ساختمان مرغداری ، جزء
هزینه های ثابت به شمار میرود . این هزینه ها بسته به کشور و در یک کشور ،
بسته به منطقه ، متفاوت است و نیز به ظرفیت مرغداری و توالی جوجه ریزی در
سالن بستگی دارد . تجربه نشان میدهد که هرچه در ساختمان مرغداری ، از مصالح
مناسب و مرغوب استفاده شود و ساختمان به روش اصولی ساخته شود ، تأمین نور و
حرارت و هوا بهتر صورت می پذیرد ، جوجه ها سریعتر رشد میکنند ، درصد تلفات
کمتر میشود ، ضریب تبدیل غذایی پایین می آید و مخارج تعمیر و نگهداری
ساختمان کاهش پیدا میکند و در نهایت ، سود بیشتری عاید سرمایه گذار میشود .
در کشورهای پیشرفته ای مانند ایالات متحده آمریکا ، که صنعت مرغداری در
آنها توسعه چشمگیری یافته است ، استهلاک ساختمان مرغداری را بیست سال منظور
میکنند و استهلاک سالیانه را معادل پنج درصد سرمایه گذاری اولیه به حساب
می آورند ، بدین ترتیب ، سرمایه گذاری ثابت مربوط به ساختمان ، در عرض بیست
سال برگردانده میشود . اما در کشور ما ، که اصول ساختمان سازی در احداث
بنای مرغداری ، بطور کامل رعایت نمی شود و از مصالح ساختمانی مناسب استفاده
نمی گردد ، مدت استهلاک ساختمان را معمولاً ده سال در نظر می گیرند و به
این ترتیب ، باید هرسال ، ده درصد هزینه کلی ساختمان ، بازگشت داشته باشد و
این امر ، مستلزم آنست که در طول سال ، حتی الامکان به دفعات بیشتری ،
جوجه ریزی انجام شود و تا جایی که امکان دارد ، مدت زمان خالی بودن سالن ،
کاهش پیدا کند . همچنین باید طوری برنامه ریزی گردد که ضریب تبدیل غذایی
پایین بیاید و کوتاه سخن اینکه حداکثر سود اقتصادی بدست آید تا استهلاک
بالای سالیانه ساختمان ، جبران گردد .
معمولاً
در مرغداری های گوشتی کشور ما ، سالانه چهار بار جوجه ریزی صورت می گیرد .
اگر در هر متر مربع از سالن ، ده پرنده پرورش داده شود و وزن هر پرنده در
هنگام ارسال به کشتارگاه 5/2 کیلوگرم باشد ، در سال ، یکصد کیلوگرم مرغ
گوشتی در هر متر مربع پرورش می یابد . چنانچه هزینه هر متر مربع از ساختمان
مرغداری را ، با محاسبه قیمت زمین و مصالح ، یک میلیون ریال در نظر بگیریم
و مدت استهلاک ساختمان را ده سال فرض کنیم ، در این صورت ، هزینه استهلاک
سالانه هر متر مربع از سالن ، یکصد هزار ریال خواهد بود و چون سالانه یکصد
کیلوگرم پرنده در هر متر مربع پرورش می یابد ، هزینه استهلاک هر متر مربع
از سالن مرغداری ، به ازای تولید یک کیلوگرم مرغ ، یکهزار ریال میباشد .
بنابراین ، هرچه صورت این کسر ، یعنی هزینه هر متر مربع از زمین و ساختمان ،
کمتر باشد ، یا مخرج این کسر ، یعنی مقدار تولید سالانه پرنده در واحد سطح
، بیشتر باشد ، هزینه استهلاک ساختمان پایین می آید و به عبارت بهتر ، سهم
بیشتری از درآمد سالانه مرغداری به عنوان سود خالص ، عاید مرغدار می گردد .
یکی
دیگر از موارد سرمایه گذاری ثابت مرغداری ، هزینه های مربوط به وسایل و
تجهیزات ، از قبیل هواکش ، هیتر ، موتور برق اضطراری ، دانخوری ، آبخوری و
مه پاش میباشد . هرچه این وسایل ، عمر و دوام بیشتری داشته باشند ، مدت
استهلاک آنها بیشتر بوده و درصد پایینی از سرمایه اولیه ی مربوط به خرید
آنها ، باید سالانه برگشت داده شود . معمولاً در ایران ، عمر مفید وسایل
مرغداری را پنج سال منظور می نمایند ، بنابراین هرسال ، بیست درصد سرمایه
اولیه ی مربوط به خرید این وسایل ، مستهلک میشود ، یعنی باید هرسال ، به
اندازه بیست درصد سرمایه ای که صرف خرید این تجهیزات شده است ، از درآمد
مرغداری را کنار گذاشت تا پس از بسر آمدن عمر این وسایل ، مشابه آنها را از
نو خرید . بدیهی است هرچه عمر مفید تجهیزات یادشده بیشتر باشد ، درصد
پایین تری از درآمد سالانه مرغداری به استهلاک آنها اختصاص می یابد و به
سهم سود خالص افزوده می گردد .
از
هزینه های ثابت دیگر مرغداری ، هزینه مربوط به تعمیرات است . بدیهی است
هرچه مصالح ساختمان ، مناسب و مرغوب باشد و ساختمان منطبق با اصول مهندسی
ساخته شود ، مخارج سالیانه مربوط به تعمیرات کمتر خواهد بود . میتوان گفت
هزینه تعمیرات ساختمان رابطه ی معکوسی با مقدار سرمایه گذاری اولیه دارد .
در شرایط استاندارد ، هزینه سالانه ی تعمیرات ساختمان را 5/1 درصد سرمایه
اولیه ساخت مرغداری در نظر می گیرند . همچنین اگر وسایل و تجهیزات مرغداری
از نوع مرغوب باشند ، هزینه سالانه ی تعمیر وسایل را دو درصد سرمایه ی
اولیه خرید وسایل منظور میکنند .
از
هزینه های ثابت دیگر ، سود سرمایه گذاری اولیه است که مقدار آن در هر کشور
متفاوت است و بستگی به شرایط اقتصادی جامعه دارد . اگر وضعیت سرمایه گذاری
نامطلوب و ثبات اقتصادی کم باشد ، این رقم را بالا در نظر می گیرند ولی در
شرایط ایده آل ، سود سالانه ی سرمایه گذاری اولیه را پنج تا درصد سرمایه
اولیه منظور نموده و به عبارتی ، این رقم را از سود خالص سالانه ، کسر
میکنند . سود سرمایه گذاری اولیه ی مرغداری در هر کشوری تقریباً با سود
سپرده درازمدت بانکی برابری میکند . برای مالیات هم عدد ثابتی در کشور ما
وجود ندارد و حتی برخی از کارشناسان حسابداری ، این مبلغ را در ردیف هزینه
های جاری می آورند که به نظر میرسد در شرایط ناپایدار اقتصادی ، چنین
محاسبه ای معقول تر است . به هر حال ، رقم اختصاص یافته برای مالیات سالانه
نیز معادل یک یا چند دهم درصد از سرمایه گذاری اولیه میباشد .
همان
طور که ملاحظه میشود ، در صورتی که ساختمان بطور اصولی ساخته شود و محل
احداث آن نیز به درستی انتخاب شده باشد ، بخش اعظمی از هزینه های ثابت
مرغداری کاهش می یابد و حتی این امر سبب کاهش بعضی از هزینه های جاری از
قبیل هزینه سوخت و روشنایی و تهویه نیز می گردد .
در
سالن هایی که بر روی زمین های مناسب احداث میشوند و در ساختمان آنها اصول
مورد نظر رعایت می گردد ، طیور رشد سریعتری دارند و اتلاف سرمایه و انرژی
کمتر است و در نتیجه ، سود حاصله بیشتر است . برای رسیدن به این منظور ،
بایستی عملیات ساختمانی طبق برخی اصول صورت بگیرد که اهم آنها در پی آمده
است .
الف –
پی ریزی ؛ پی ریزی درست هم موجب استحکام بنا میشود و هم از نفوذ رطوبت به
سالن جلوگیری می نماید . همچنین ضدعفونی ساختمانی که پی محکم دارد راحت تر
است و نیز موش ، جوندگان دیگر و سایر جانوران موذی نمی توانند به داخل سالن
نفوذ کنند ، چراکه پی ریزی درست و اصولی ، مانع حفر کانال توسط جانوران
موذی می گردد و از ایجاد شکستگی و ترک خوردگی در کف سالن و دیوارها
جلوگیری می نماید . بهترین ترکیب برای بتن پی ، شامل یک قسمت سیمان ، دو
قسمت ماسه ی شسته و چهار قسمت سنگریزه یا شن است . بهتر است عمق پی ، دستکم
نیم متر و عرض آن ، حداقل دو برابر عرض دیوار ی باشد که بر روی آن پی ،
بنا میشود . همچنین توصیه میشود که پی حداقل سی سانتی متر از سطح زمین ،
بالاتر بیاید تا رطوبت نتواند به آسانی در کف سالن نفوذ کند .
ب –
کف سالن ؛ با پی ریزی اصولی ، کف سالن تقریباً سی سانتی متر بالاتر از سطح
زمین ساخته میشود . گرچه میتوان از انواع مصالح برای کف ساختمان استفاده
کرد اما در ایران معمولاً کف سیمانی ساخته میشود که ترکیبی از یک قسمت
سیمان ، 5/3 قسمت ماسه ی شسته و هفت قسمت شن است . حوضچه مخصوص مایع
ضدعفونی در جلوی درهای ورودی سالن ، باید در موقع کف ریزی ساخته شوند . این
گونه کف های سیمانی ، نسبت به انواع دیگر کف ، بهداشتی بوده و به آسانی
قابل نظافت ، شعله افکنی و ضدعفونی کردن هستند و چنانچه شیب مناسبی داشته
باشند ، مانع جذب و نفوذ رطوبت به داخل سالن میشوند . با ریختن پوشال بر
روی کف بتنی ، بستر مناسبی برای پرندگان به وجود می آید . پرورش طیور بر
روی بستر ، امکان دسترسی آنها را به مدفوع فراهم میکند و پرندگان با
استفاده از آن ، بخشی از ویتامین B12مورد نیاز خود را تأمین می نمایند .
توصیه
شده است که در مناطق مرطوب مانند گیلان و مازندران ، یک ردیف نرده چوبی یا
تور سیمی بر روی سرتاسر کف سالن قرار داد تا پرندگان با کف زمین در تماس
مستقیم نباشند .
ج –
دیوارها ؛ ارتفاع و ضخامت دیوارها بستگی به ساختمان مرغداری دارد .
معمولاً ارتفاع 3 تا 5/3 متری برای دیوار مرغداری مناسب است و بهتر است عرض
دیوار ، دو آجر در نظر گرفته شود . اخیراً برای ساخت دیوار ، از بلوک های
سیمانی یا سفالی استفاده میشود که علاوه بر داشتن استحکام کافی ، با حبس
هوا در فضای خالی داخل بلوک ، نوعی عایق حرارتی نیز محسوب میشود . چه دیوار
از آجر ساخته شود و چه از بلوکهای سیمانی یا سفالی ، سطح داخلی و خارجی
دیوارها باید سیمانکاری شود تا علاوه بر زیبایی ظاهری ، منافذ آن پوشانده
شود تا باد و سرما و همچنین حشرات و جانوران موذی ، امکان نفوذ به داخل
ساختمان پیدا نکنند . همچنین سیمانکاری سطح داخلی دیوارهای سالن مرغداری ،
سبب میشود تا سمپاشی ، ضدعفونی و سایر اقدامات بهداشتی ، راحت تر انجام
بگیرد . گچکاری سطح داخلی دیوارهای سالن ، علاوه بر داشتن مزایای سیمانکاری
، سبب زیبایی بیشتر و روشنایی داخل سالن می گردد و خلل و فرج باقیمانده بر
روی سطح سیمانکاری شده را بطور کامل می پوشاند .
د
- سقف ؛ در مرغداری های کشور ما ، دو نوع سقف رایجتر است . یکی سقف
شیروانی و دیگری سقف آجری . در نواحی سردسیر که نیاز به برف روبی بیشتر است
و نیز در مناطق مرطوب که بارندگی زیادی وجود دارد ، سقف شیروانی رایجتر
است . معمولاً در این گونه سقف ها ، شیب خیمه ، یک به سه تا یک به چهار
میباشد و سقف به اندازه ی حدوداً یک متر از دیوارها به بیرون تجاوز میکند .
در این صورت ، هم از نفوذ باران و برف به داخل سالن جلوگیری میشود و هم به
عنوان سایه بان ، از نفوذ آفتاب گرم تابستان به داخل مرغداری ، ممانعت به
عمل می آید . سقف آجری یا طاق ضربی نیز در مناطق معتدل کشور ما رواج دارد و
اگر این نوع سقف با عایق رطوبتی آلومینیوم دار ، که اصطلاحاً ایزوگام
آلومینیوم دار گفته میشود ، پوشانده شود ، هم مانع نفوذ آب به لایه های
زیرین سقف می گردد و هم با انعکاس دادن نور خورشید ، مانع گرم شدن سقف و
سالن میشود . در سقف آجری یا طاق ضربی ، عرض سالن نمی تواند زیاد باشد و
دیوارها نیز عریض تر از حد معمول ساخته میشوند تا تحمل مصالح سنگین چنین
سقفی را داشته باشند .
هـ –
در و پنجره ؛ هرچه تعداد درها کمتر و ابعاد آنها کوچکتر باشد ، مطلوب تر
است زیرا مانع نفوذ باد و هوای سرد به داخل سالن شده و از خروج حرارت سالن
به بیرون جلوگیری میشود . بلندی دو متر برای درها مناسب است و بهتر است عرض
آن به اندازه ای باشد که یک نفر کارگر بتواند با مقداری وسایل معمول ، از
آن عبور نماید . تعبیه پنجره ها برای تأمین نور و انجام تهویه ، لازم و
ضروری است . معمولاً به ازای 15 تا 18 متر مربع از کف سالن ، یک متر مربع
پنجره در نظر می گیرند . بهترین نوع پنجره ، آنهایی هستند که حول محور افقی
و به سمت پایین و بالا ، باز و بسته میشوند ، زیرا با شکستن مسیر وزش باد ،
مانع تولید جریان شدید هوا یا کوران در داخل سالن میشوند و نیز با تنظیم
زاویه ی پنجره ها ، میتوان هوای ورودی و خروجی را کنترل نمود . در برخی
مناطق گرمسیر ، شیشه های نزدیک سقف را برمیدارند و شیشه های پایینی را با
رنگ ، تیره میکنند و بدین وسیله در ماههای گرم سال ، سالن را تا حدی خنک
نگه میدارند . بهتر است در مناطق گرمسیر ، پنجره ها به سقف نزدیک باشند تا
سایه بان های شیروانی ، مانع نفوذ آفتاب گرم تابستان به داخل سالن گردند .
در نواحی سردسیر ، هرچه پنجره ها ، با حفظ ارتفاع معقول ، به کف سالن نزدیک
تر باشند ، بهتر است ، زیرا مقدار بیشتری از اشعه ی خورشید به داخل سالن
میتابد و هوای سالن را گرم نگه میدارد . برای پیشگیری از اتلاف گرما ،
توصیه شده است که در مناطق سردسیر ، تعداد پنجره ها به حداقل ممکن کاهش
یابد ، یعنی به ازای هر 18 متر مربع از مساحت مرغداری ، یک متر مربع پنجره
تعبیه گردد .
همان
گونه که پیشتر نیز گفته شد ، اغلب سالن های مرغداری ، رو به جنوب یا شرق
ساخته میشوند تا بیشترین بهره مندی را از آفتاب داشته باشند ، به همین جهت
پنجره ها بر روی دیوارهای طولی سالن و طوری تعبیه میشوند که درست روبروی هم
قرار نگیرند تا از کوران هوا یا جریان شدید باد جلوگیری شود .
همچنین
بهتر است به جای شیشه ، از طلق یا نایلون برای پنجره ها استفاده کرد ،
زیرا با عبور نور خورشید از شیشه ، اشعه ی فرابنفش آن جذب شیشه شده و به
داخل سالن نمی رسد ، از این رو پرندگان قادر به سنتز ویتامین D
از پیش ساز این ویتامین که در چربی زیرپوستی وجود دارد ، نخواهند بود .
البته چنانچه با وجود طلق یا صفحات نایلونی ، گرمایش سالن در زمستان مشکل
باشد ، باید از شیشه استفاده نمود . ناگفته نماند که امروزه انواع ویتامین
از جمله ویتامین D از طریق مکمل های ویتامینی به جیره طیور پرورشی افزوده می گردند و اگر بنا به دلایلی استفاده از نور خورشید برای سنتز ویتامین D مقدور نباشد ، نباید نگران بروز علایم کمبود این ویتامین بود .
نکته
مهم دیگر آنست که حتماً برای پنجره ها توری محکم و مناسبی نصب شود تا از
ورود پرندگان و جانوران موذی به داخل مرغداری جلوگیری شود . باید توجه داشت
که اندازه ی چشمه های توری ، نه بقدری ریز باشد که جلوی جریان آزاد هوا
گرفته شود و نه چندان بزرگ باشد که پرندگان و دیگر جانوران از آن عبور کرده
و داخل سالن شوند .
مطالب
پیش گفته ، نکنه های باریک و کاربردی در انتخاب مکان و احداث ساختمان
مرغداری پرورش طیور گوشتی هستند که رعایت آنها بازدهی بالاتر و سود اقتصادی
بیشتر را برای پرورش دهنده به همراه خواهد داشت و از مشکلات مدیریتی و
بهداشتی در طول دوران تولید خواهد کاست .