بسمه تعالی
اطلاعیه
اجرای فاز اول واکسیناسیون سراسری تب برفکی در استان یزد سال 1396
به اطلاع کلیه دامداران می رساند واکسیناسیون همزمان تب برفکی گاو و گوساله و گوسفند و بز از روز شنبه 27 خرداد توسط اکیپهای واکسیناسیون بخش دولتی در سراسر استان اجرا می گردد و تا پایان تیرماه ادامه دارد.
واکسن مورد استفاده برای گاو و گوساله واکسن وارداتی برلیانت با قیمت 2200 تومان برای هر راس می باشد. گاوداران باید فقط هزینه واکسن درخواستی را به حساب خزانه واریز کرده و فیش مربوطه و یا وجه واکسن را نقداً به ادارات دامپزشکی شهرستان تحویل دهند تا واکسیناسیون واحد بصورت رایگان انجام گردد. هیئت امناء مجتمع های گاوداری ، تعاونی گاوداران شهرستان یا مسئولین ایستگاه های جمع آوری شیر میتوانند هزینه واکسن دامداران تحت پوشش را پرداخت نموده و لیست گاوداران تحت پوشش را به ادارات دامپزشکی شهرستان جهت واکسیناسیون اعلام نمایند. هزینه واکسن و واکسیناسیون در گوسفند و بز با واکسن دوگانه داخلی رایگان میباشد.
- از دامداران استان درخواست میگردد همکاری لازم با ادارات دامپزشکی بعمل آورده و اصول بهداشتی و قرنطینه ای به شرح زیر را در گاوداری خود به اجرا گذارند:
1- لوازم مورد نیاز از جمله چکمه و لباس کار مخصوص دامداری تهیه نموده و در اختیار اکیپ واکسیناسیون قرار دهید و در صورت امکان از سرنگ مخصوص دامداری یا سرنگ5 سی سی و سرسوزن یکبار مصرف استفاده گردد.
2- جهت تزریق صحیح واکسن و جلوگیری از فرار دام هنگام واکسیناسیون، نرده یا راهرو مایه کوبی مناسب، برای مقید کردن دام ها آماده نمایید.
3- کلیه گوساله ها از سن 3 ماهگی به بالا باید واکسینه شوند و گوساله هایی که برای اولین بار واکسینه می شوند باید 21 روز بعد، واکسن یادآور تب برفکی (راپل ) تجویز گردد.
4- جهت اطلاع از زمان دقیق واکسیناسیون گوسفند و بز دامداری یا روستای خود، با ادارات دامپزشکی شهرستان تماس گرفته و به کلیه دامداران و افرادی که در همسایگی شما دام نگهداری می کنند اطلاع دهید، تا در زمان مشخص شده کلیه دام های آن منطقه تحت پوشش واکسیناسیون قرار گیرند.
5- عمده ترین عامل بروز بیماری تب برفکی، خرید دام جدید از میادین دام یا واسطه ها می باشد؛ لذا از خرید و فروش و حمل و نقل گاو در طول طرح خودداری نموده و از ورود بی مورد افراد، بویژه کسانی که با اماکن خرید وفروش دام، کشتارگاه ها وسایر دامداری ها ارتباط دارند به داخل محوطه دامداری جلوگیری نمایید.
6- وسایل نقلیه باید در خارج محوطه دامداری پارک گردد و حتی الامکان از ورود آنها به داخل دامداری خودداری شود. در موارد ضروری از قبیل خودرو حمل شیر و آذوقه، پس از ضد عفونی دقیق اجازه ورود داده شود. حوضچه های ضدعفونی محل ورود دامداری باید تا سطح مناسب حاوی آب وضدعفونی ترجیحاً فرمالین 5% باشد.
7- در صورت بروز بیماری ضمن جدا سازی دام های مبتلا از دام های سالم، سریعاً موضوع به ادارات دامپزشکی شهرستان و یا مرکز استان اطلاع داده شود و ضمن رعایت اصول بهداشتی، نسبت به ضدعفونی مناسب دامداری اقدام نمایید.
جلسه تب خونریزی تب کریمه کنگو روز چهارشنبه 17 خردادماه در محل سالن مدیریت جهاد کشاورزی ابرکوه با حضور دامداران و مسئولین با سخنرانی دکتر زمانی و دکتر فاتحی نیا برگزار شد
در این جلسه دکتر زمانی و فاتحی نیا توصیه ها و راه های پیشگیری از این بیماری مطالبی را ایراد نمودند.
- تب خونریزی دهنده کنگو کریمه (Crimean-Congo hemorrhagic fever) از حیوان به انسان و از حیوان به حیوان سرایت می کند.
بیماری تب کریمه کنگو ؟
این بیماری یک بیماری تب دار حاد است که بوسیله کنه به انسان منتقل می شود و مرگ ومیر بالایی دارد و همه گیری های داخل بیمارستان آن شایع است .با وجودی که این بیماری مخصوص حیوانات است ولی متاسفانه موارد تک گیر و ناگهانی این بیماری در انسانها نیز اتفاق می افتد.
علایم بیماری تب کریمه کنگو ؟
تب ناگهانی ،بدن درد ،کوفتگی ، ضعف ،
سردرد ،درد شدید عضلات ، بی اشتهایی ، درد پشت حدقه چشم ، ترس از نور، تهوع
، استفراغ ، گلو درد ، دل درد
تغییرات خلقی مثل بیقراری و افسردگی
علائم خونریزی از روز 3 تا 6 روزشروع میشود
خونریزی در مخاط ، خط زیر بغل ، محل های تزریق
خونریزی از اعضای مختلف بدن مثل بینی ، لثه ، مجاری ادراری ،روده ، رحم و…
علایم بیماری تب کریمه کنگو در دام ؟
دام ها بندرت علایم کلینیکی نشان می دهند
در اثر عفونت خونی تب به مدت یک هفته در دام دوام می یابد و پس از ان دام به عنوان ناقل بیماری ویروس را از خود دفع میکند.
گهگاهی در حالت حاد در مخاطات (دهان و چشم ها )، پر خونی ریزی دیده می شود.
انتقال به انسان :
انتقال از طریق گزش کنه ای از گونه هیالوما (هر کنه ماده در هر دوره تخم گذاری 2 تا 8 هزار تخم تولید می کند)
انتقال از طریق نیش حشرات
انتقال از طریق تما با خون یا ترشحات مبتلایان
انتقال از طریق گزش کنه آلوده
از طریق له کردن کنه
تماس مستقیم با لاشه گوشت ،خون ،ترشحات و بافتهای آلوده
تماس با ترشحات ،خون و تنفس افراد مبتلا
تنفس در تماس با دامهای آلوده
گروههای در معرض خطر :
دامداران ،چوبداران
دامپزشکان و کارکنان دامپزشکی
سلاخان ، قصابان و کارکنان کشتارگاه
پزشکان ، پرستاران ، بهیاران و کارکنان بیمارستان
کارکنان رستورانها و کبابی ها
پیشگیری بیماری در دام
بهسازی جایگاه دام جهت جلوگیری از تخمگذاری و تکثیر کنه ها
سمپاشی بدن و جایگاه دام بخصوص در فصل فعالیت کنه ها
جمع آوری کود و فضولات دامی و خارج نمودن از دامداری
پاکسازی دامداری از اشیاء متفرقه جهت جلوگیری از تخمگذاری کنه
عدم خرید دام از کانونهای بیماری و دامداریهایی که موازین بهداشتی را رعایت نمی کنند
سم پاشی بدن دامهای خریداری شده و قرنطینه به مدت 14روز
پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو در انسان
جدا نگاه داشتن جایگاه دام از محل زندگی
خود داری از له کردن کنه با دست یا روی بدن دام
خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام
خود داری کشتار دام در محلهای غیر مجاز
تهیه گوشت مورد نیاز از محلهای مطمئن و تحت نظارت دامپزشکی
رعایت اصول ایمنی در موقع تماس با گوشت تازه ، جگر و سایر آلایش دام
روشهای حفاظت شخصی در تماس با ترشحات و خون حیوانات (پوشیدن دستکش ، لباس بلند ، چکه ، ماسک و عینک )
روشهای حفاظت شخصی از گزش کنه و حشرات
خودداری از رفت و آمد در محلهای کشتار غیر مجاز
اجتناب از خوردن گوشت ، جگر خام و نیم پخته ، نگهداری جگر ، دل ، قلوه به مدت 48 ساعت در یخچال و سپس استفاده از آن